top of page

Αστρολογία και δείκτες κατάθλιψης

Updated: Feb 2

Σήμερα επέλεξα να γράψω για ένα θέμα που ακόμα κάποιοι άνθρωποι το θεωρούν ταμπού. Θα δούμε τους δείκτες που θα μπορούσε να βγάλουν μια πιο καταθλιπτική διάθεση. Το πιο πιθανόν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας περάσαμε από συναισθηματικές διακυμάνσεις, μελαγχολία, κατάθλιψη, ίσως δεν είχαμε όρεξη για τίποτα.

Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να δηλώνουν καταθλιπτική διάθεση είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε διάφορες δραστηριότητες, αν έχουμε απώλεια ή αύξηση βάρους ή αν βλέπουμε σκαμπανεβάσματα στην όρεξη μας, μπορεί να νιώθουμε συχνά κουρασμένοι και να μην έχουμε ενέργεια ή όρεξη για το οτιδήποτε. Αλλά κριτήρια είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, ή αναποφασιστικότητας και γενικά να μην είμαστε ιδιαίτερα λειτουργικοί.

Δεν είμαι ψυχολόγος οπότε δεν θα μιλήσω σαν ειδικός, θα δούμε όμως το θέμα αστρολογικά και πως μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια σημεία στο ωροσκόπιο μας που μπορεί να μας προειδοποιούν για κάποιες πιο μελαγχολικές συμπεριφορές και διαθέσεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη λίστα για το θέμα της κατάθλιψης, όμως εμείς θα δούμε τα πιο σημαντικά. Σε έναν αστρολογικό χάρτη ο Ήλιος, η Σελήνη και ο Ερμής είναι σημαντικό να μην δέχονται δύσκολες όψεις από Κρόνο και Πλούτωνα. Ο ήλιος έχει να κάνει με το εγώ μας και με το πόσο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας, η Σελήνη δείχνει τις συναισθηματικές μας ανάγκες και είναι πιο ασυνείδητος πλανήτης και ο Ερμής έχει να κάνει με το νοητικό κομμάτι, το τρόπο σκέψης μας και την αντίληψη μας. Επίσης ο ωροσκόπος μας και ο κυβερνήτης του ωροσκόπου όταν είναι σε δύσκολες όψεις με Κρόνο και Πλούτωνα είναι εξίσου σημαντικό.

Συνήθως μας πιάνει λίγο ο πανικός όταν ακούμε ότι ο Κρόνος ή ο Πλούτωνας θα βρίσκονται στο ζώδιο μας γιατί κακά τα ψέματα είναι και οι δύο δύσκολοι πλανήτης και μας φέρνουν μπροστά σε διάφορες ταλαιπωρίες, δυσκολίες, προβλήματα, ιδιαίτερα ο Πλούτωνας που είναι και ο πιο αργός πλανήτης μπορεί να μας ταλαιπωρεί για περίπου 2 χρόνια μέχρι να μας αλλάξει και να μας μεταμοφώσει όπως προδιαθέτει ο πλανήτης.

Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης της συντήρησης, ο αυστηρός δάσκαλος που θα μας διδάξει μέσα από διάφορα παθήματα,τις δυσκολίες και τα προβλήματα που πιθανόν να είχαν συσσωρευτεί. Σκοπός του όμως είναι να μας ωριμάσει. Ο Κρόνος είναι σκληρός με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους, γι' αυτό αν τον δούμε σε δύσκολες όψεις σε ένα ωροσκόπιο το άτομο πολλές φορές αυτοτιμωρείτε, σνωμπάρει τον εαυτό του είναι αυστηρός με τους άλλους, κάνει και δέχεται κριτική. Από την άλλη μεριά ο Κρόνος μας είναι απαραίτητος για τη δόμηση και την οργάνωση της προσωπικότητάς μας.

Έχω ετοιμάσει κάποια πραγματικά παραδείγματα με άτομα που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη για να το δούμε λίγο πιο πρακτικά της όψεις που μπορούμε να εντοπίσουμε σε ένα ωροσκόπιο που μπορει να προδιαθετουν καποιες πιο καταθλιπτικές διαθέσεις.


1.Παράδειγμα 1:

Αυτή η κοπέλα έπασχε από κατάθλιψη αλλά ήταν και φυσικά άρρωστη. Εδώ βλέπουμε έναν Ήλιο είναι σε αντίθεση με το Ποσειδώνα, που θα μπορούσε να δείξει φυσική ασθένεια και αδυναμία, όμως το θέμα της κατάθλιψης το εντοπίζουμε από τη Σελήνη να βρίσκεται στο ζώδιο της αδυναμίας της και κάνει μόνο μία όψη αντίθεσης με τον Πλούτωνα στο 6-12 οι οποίοι είναι οίκοι που έχουν να κάνουν με την υγεία μας. Η Σελήνη εδώ κυβερνά τα θέματα της υγείας, είναι κυβερνήτης του 6ου οίκου δηλαδη. Ο κυβερνήτης του ωροσκόπου επίσης είναι ο Κρόνος και βρίσκεται σε ζώδιο κυβέρνησης, είναι όμως και αυτός στο 12ο οίκο.2.

Παράδειγμα 2:

Η δεύτερη κοπέλα ήταν συναισθηματικά ανίκανη να αντιμετωπίσει το οτιδήποτε, δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή της, και έπασχε από κατάθλιψη όταν έχασε και τους δύο τις γονείς τον ίδιο χρόνο. Στο χάρτη δείχνει ότι υπάρχει η προδιάθεση κατάθλιψης και με ένα εξωτερικό συμβάν ενεργοποίησε αυτές τις ποιότητες. Βλέπουμε στο χάρτη της ότι είναι γεννημένη σε νέα σελήνη, οπότε βλέπουμε τα δύο φώτα μαζί. Η Σελήνη εδώ κυβερνά τα θεματα της αυτοπεποίθησης της και το πόσο καλά νιώθει με τον εαυτό της, ενώ ο Ήλιος κυβερνά τον 3ο οίκο που δείχνει τον τρόπο σκέψης της και της πεποιθήσεις της. Δίπλα ακριβώς, σε σύνοδο, βρίσκεται ο Ερμής σε ζώδιο αδυναμίας και είναι κυβερνήτης του ωροσκόπου.Ο Κρόνος παρατηρούμε ότι είναι ακριβώς πάνω στην ακμή του 7ου οίκου, αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε αντίθεση με τον ωροσκόπο και την ίδια στιγμή σε σύνοδο με Ήλιο, Σελήνη και Ερμή. Βλέπουμε επίσης ότι είναι κυβερνήτης του 8ου και 9ου οίκου και ειδικά ο 8ος οίκος έχει να κάνει με τα βαθύτερα ψυχολογικά μας κομμάτια, τις φοβίες και τις ανησυχίες μας.


3.

Παράδειγμα 3:

Αυτός ο άντρας πέρασε κάποια χρόνια σε κλινική, σταμάτησε τη θεραπεία του, δεν είχε κοινωνική, ούτε προσωπική ζωή και γενικά δεν είχε κάποιο έλεγχο στη ζωή του. Πάλι εδώ βλέπουμε το κυβερνήτη του ωροσκόπου να είναι ο Κρόνος. Βρίσκεται στο ζώδιο κυβέρνησης όμως παλι στο 12ο οίκο και κάνει μια μακρίνη αντίθεση με τον Ήλιο και τον Ερμή στον άξονα 6-12 . Ο Ερμής πάλι βλέπουμε ότι κυβερνά τα θέματα του 8ου οίκου. Η Σελήνη επίσης μπορεί να βρίσκεται σε ζώδιο έξαρσης όμως κάνει μια σύνοδο με τον Άρη από αδυναμία στο Ταύρο και τετράγωνο με τον Ουρανό επίσης σε αδυναμία στο Λέοντα. Αυτό θα μπορούσε να βγάλει συναισθηματική αστάθεια και πολύ άγχος. Βλέπουμε ξάνα τη Σελήνη να κυβερνά τον 6ο οίκο που έχει να κάνει με θέματα υγείας ενώ ο Άρης είναι κυβερνήτης 3ου οίκου που έχει να κανει με το τρόπο σκέψης και αντιληψης μας.


4.

Παραδειγμα 4:

Το τελευταίο παράδειγμα είναι πιο περίπλοκο αφού ο άνθρωπος αυτός είχε διαγνωστεί και με άλλες διαταραχές, εμείς όμως θα δούμε τους δείκτες για το θέμα της κατάθλιψης. Εδώ βλέπουμε πάλι τον Κρόνο ανάδρομο, σε ζώδιο αδυναμίας να βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ερμή στο άξονα 3-9 που έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης και της πεποιθήσεις μας όπως είπαμε και πιο πάνω. Ο Κρόνος κυβερνά επίσης το 4ο οίκο, είναι πολύ συμαντικό όταν ένας πλανήτης κυβερνα γωνιακό οίκο, οπότε του δίνουμε μεγαλύτερη σημασία. Έχουμε επίσης μια Σελήνη να βρίσκεται στο ζώδιο της πτώσης της στο Σκορπιό σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει συναισθηματική πίεση, ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις και ανικανότητα του ατόμου να ελέγξει τα συναισθήματα του. Η Σελήνη βρίσκεται στο 2ο οίκο οπότε επιρεάζει συμαντικά τα θέματα αυτοπαποίθησης και είναι κυβερνήτης του μεσουρανήματος, οπότε ειναι διπλής σημασίας αφού υποδηλώνει την εικόνα μας στο κοινωνικό σύνολο. Παρατηρούμε επίσης το κυβερνήτη του ωροσκόπου να είναι η Αφροδίτη πάλι σε γωνιακό οίκο στο 4ο, να κάνει και αυτή μία αντίθεση με τον Πλούτωνα. Αυτή η όψη θα μπορούσε να βγάλει και κάποια αυτοκαταστροφικά κομμάτια και να δημιουργήσει διάφορες φοβίες αφού είναι παράλληλα κυβερνήτης του 8ου οίκου.


Οι όψεις που είδαμε στα παραδείγματα θα μπορούσε να υπάρχουν είδη στο γενέθλιο χάρτη. ΜπορεΊ επίσης να σχηματιστούν από κάποια διέλευση ή σε ένα προοδευτικό ωροσκόπιο και δεν σημαίνει ότι θα είναι κάτι μόνιμο. Σίγουρα στο θέμα της κατάθλιψης σημαντικό ρόλο παίζει και το θέμα της κληρονομικότητας. Δεν θα μιλήσω για το θέμα της θεραπείας αφού δεν είμαι ειδικός, άλλα καλό θα ήταν, αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας να βιώνει μια τέτοια κατάσταση, να συμβουλευτούμε έναν ειδικό για κάποιο διάστημα.

Είναι πραγματικά σημαντικό να δίνουμε σημασία στην ψυχική μας υγεία όπως φροντίζουμε πολλές φορές το σώμα και την εμφάνισή μας. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν βλέπουμε και μία άλλη πτυχή και χρήση της αστρολογίας αν μπορούσα να του πω αυτό. Είναι ένας ακόμα λόγος που θεωρείται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Οπότε η αστρολογία δεν έχει να κάνει μόνο με το κομμάτι της πρόβλεψης, μέσα από τον αστρολογικό μας χάρτη μπορούμε να εντοπίσουμε ποιότητες της προσωπικότητάς και της διάθεσης μας που θα μας βοηθήσουν να δουλέψουμε και να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι. Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας αυτό το πολύτιμο εργαλείο που είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε.


212 views0 comments
bottom of page